Dacă vrei să îți orientezi viitorul profesional către lumea tatuajelor, trebuie să cunoști în detaliu îngrijirea unui tatuaj pe care viitorii tăi clienți vor trebui să- realizeze. Și asta deoarece, pe lângă tehnică și creativitate, un tatuator profesionist este responsabil să ofere sfaturi despre ce trebuie făcut și ce nu, înainte, în timpul și după realizarea unui desen permanent pe piele. Așadar, îți explicăm care sunt tehnicile de îngrijire de bază necesare pentru un tatuaj.
Înscrie-te la Masterat Expert în Tatuaje și perfecționează-ți tehnica de design pentru tatuaje. Include kit de tatuator!
Cuprins
TogglePrecauții înainte de a te tatua
Tatuatorii profesioniști recomandă respectarea unor măsuri de precauție înainte de a-ți face un tatuaj. Acestea sunt:
Alegerea cu atenție a unui studio de tatuaje
Se recomandă ca clientul să aleagă un studio de tatuaje care respectă normele actuale de siguranță și igienă. În plus, având în vedere că tatuajul este o decizie permanentă, este important ca acesta să fie realizat de un profesionist cu experiență.
Alegerea zonei corpului pentru tatuaj
Ce zonă doare cel mai mult la tatuare? Deși depinde de pragul de durere al fiecărui client, există zone care sunt mai dureroase, cum ar fi gâtul, degetele sau coastele. Acest lucru se datorează prezenței oaselor și pielii mai subțiri. De asemenea, trebuie luat în considerare faptul că unele zone ale corpului sunt mai expuse factorilor externi, cum ar fi umerii.
Atenție la alergii
Cerneala și alte produse utilizate pentru tatuaje pot conține alergeni, așa că se recomandă să se consulte tatuatorul în acest sens înainte de procedură.
Perioada anului potrivită pentru tatuare
Deși nu există un sezon interzis pentru a te tatua, unele perioade sunt mai potrivite decât altele. Tatuatorii recomandă evitarea tatuajelor vara, deoarece căldura, transpirația, soarele și cremele solare pot afecta tatuajul. Primăvara, toamna și iarna, când pielea este mai puțin expusă factorilor externi, sunt anotimpuri ideale pentru a te tatua.
Îngrijirea tatuajului proaspăt realizat
Îngrijirea unui tatuaj nou începe chiar în studioul de tatuaje, sub recomandările tatuatorului. Odată finalizat designul, acesta va aplica o folie protectoare sau un pansament (de obicei mai igienic) pentru a proteja tatuajul de posibile infecții.
Pentru a schimba pansamentul, este esențial să te speli bine pe mâini cu apă și săpun, pentru a evita pătrunderea bacteriilor în rană, deoarece un tatuaj este, în esență, o rană deschisă. Apoi, pentru a îndepărta pansamentul, trebuie să îl desprinzi de la un colț, menținând pielea întinsă. Dacă tatuajul a fost acoperit cu folie de plastic, aceasta trebuie îndepărtată după patru ore.
În ambele cazuri, pielea trebuie curățată cu apă călduță și săpun neutru, iar zona trebuie uscată cu hârtie de bucătărie (fără frecare). Ca regulă generală, tatuatorii recomandă respectarea acestui proces timp de cel puțin o săptămână și zilnic.
Ce trebuie evitat în timpul îngrijirii unui tatuaj
Este important să înțelegi că un tatuaj este o rană care are nevoie de timp pentru a se vindeca. Din acest motiv, este esențial ca, în calitate de viitor tatuator profesionist, să explici clienților ce trebuie evitat în acest proces:
Haine strâmte
Pe durata vindecării unui tatuaj, este foarte important să eviți hainele strâmte, mai ales în zona tatuată. Dacă nu se poate evita acest lucru, trebuie să protejezi designul cu un plastic. În cazul în care materialul se lipește de tatuaj, este important să nu îl smulgi, ci să uzezi zona cu apă și să o desprinzi cu grijă.
Sport
Așa cum am menționat, un tatuaj este o rană. Dacă transpiri din cauza exercițiilor fizice (sau a căldurii) acest lucru va provoca iritații și mâncărimi, deteriorând tatuajul. De asemenea, trebuie evitate loviturile în zona tatuată.
Scărpinat
În primele zile este normal să simți mâncărime în zona tatuată, dar este foarte important să încerci să te abții din a te scărpina, deoarece acest lucru poate duce la infecții și poate deteriora desenul. Dacă ai vreo nelămurire privind starea tatuajului, trebuie să te adresezi tatuatorului, care va examina zona. De asemenea, este normal ca pe tatuaj să apară cruste, care nu trebuie smulse sub nicio formă.
Plajă și piscină
În final, dacă nu este recomandat să te tatuezi vara, nici mersul la plajă sau la piscină nu este indicat. Nisipul și/sau clorul pot crește riscul de infecții în tatuaj.