Istoria tatuajului datează din timpuri preistorice. În antichitate, se credea că gravarea figurii unui animal îl împiedica pe acesta să te atace. De exemplu, figura unui scorpion a împiedicat oamenii să fie înțepați. Și, deși poate părea evident pentru noi că acest lucru nu a avut nicio influență, chiar și astăzi încă mai atașăm tatuajelor valori magice și spirituale. Dar de unde provine acest obicei?
Consultați Masteratul în Tatuaje și completați-vă cunoștințele în acest sector.
Cuprins
ToggleIstoria tatuajelor: care a fost primul tatuaj?
Se crede că primul tatuaj datează de acum 5.000 de ani. Acesta a fost găsit pe două mumii egiptene, al căror popor este considerat inventatorul tatuajelor. Scopul practicii lor era de natură medicală: așa cum gravarea figurii unui animal speria atacurile acestuia, tatuajul putea servi, de asemenea, la prevenirea bolilor.
Astfel, originea tatuajelor poate fi urmărită până în Egipt, unde acestea au primit un simbolism important încă de la început. Dar nu doar în Egiptul antic găsim dovezi ale acestei practici, deoarece japonezii se tatuau încă din anul 1.000 î.Hr.
Această practică era asociată cu infractorii și delincvenții, care se lăudau cu realizările și caracterul lor cu aceste semne. În China antică, pe de altă parte, ele erau folosite ca decor și din motive estetice.
Tatuajul în Roma Antică și în Evul Mediu
Romanii și grecii foloseau tatuajul ca un stigmat social pentru a marca infractorii. După ce Imperiul creștin al Romei a interzis această practică, tatuajele au fost asociate cu diavolul și erau strict interzise… cu excepția cazului în care erai un lord feudal.
Stăpânii feudali au ocolit această interdicție și au continuat să folosească gravura pe corp pentru a-și marca sclavii, astfel încât oamenii să îi vadă și să recunoască faptul că erau “proprietatea lor”.
Această percepție s-a schimbat odată cu sosirea Cavalerilor Templieri, care își gravau o cruce pe piele pentru a-și exprima dorința de a primi o înmormântare creștină dacă mureau în luptă.
Redescoperirea tatuajului în Europa
Această practică s-a răspândit din nou în Europa în 1769, odată cu întoarcerea expediției engleze conduse de James Cook. Acesta s-a întors din Tahiti și a adus cu el un număr de aborigeni tatuați care au fost expuși la Londra ca pe o atracție.
Practica s-a răspândit și, în curând, au început să apară imitatori ai acestui obicei, care a proliferat atât de mult încât au apărut primele saloane de tatuaj. Cu toate acestea, abia în 1891 a fost inventat tatuajul electric, iar până atunci Statele Unite deveniseră epicentrul designului de tatuaj.
Istoria tatuajului: primele studiouri profesionale
Martin Hildebrandt a fost un pionier în domeniul tatuajului: în timpul Războiului Civil American, el și-a făcut un nume tatuând soldați din ambele tabere. Ani mai târziu, în 1875, s-a folosit de acest prestigiu pentru a deschide primul studio de tatuaje din țară, la New York.
Au trecut 14 ani până când Sutherland Macdonald a transferat această idee la Londra, deschizând primul studio profesionist din Marea Britanie, un lucru nu tocmai ușor în contextul victorian al vremii.
Descoperă istoria tatuajului și antrenează-te pentru a învăța cum să tatuezi cu Școala Mare Nostrum
Desigur, există multe anecdote și povești despre tatuaje și ar dura o veșnicie să le povestim. De la împărăteasa Sissy la mumia Ötzi, marcajele corporale au fost folosite de-a lungul istoriei omenirii pentru o varietate de scopuri.
Faceți cunoștință cu ei și antrenați-vă în arta tatuajului cu Școala Mare Nostrum! Cere informații fără obligații și începe să îți dedici timpul la ceea ce te pasionează cu adevărat, înscrie-te la Școala Mare Nostrum!