Specializarea în design și decorațiuni interioare este un pariu sigur, deoarece a fost întotdeauna o profesie cheie în diferite domenii, atât în sectorul public, cât și în cel privat. De aceea, pe lângă vocație, cunoașterea distribuției mediilor și a designului spațiilor este extrem de importantă pentru a lucra ca designer de interior. Explicăm principalele funcții ale acestui profesionist, prin ce se deosebește de decoratorul de interior și cum se poate face o formare în acest domeniu.
Doriți să studiați design interior? Dacă vrei să te dedici acestei profesii, la Școala Mare Nostrum ai ocazia să devii un profesionist în domeniu cu Masterat în Design și Decorațiuni Interioare. Începe să te formezi și cultivă-ți talentul!
Cuprins
ToggleCe face un designer de interior?
Cu o viziune creativă și o bună bază de cunoștințe, designerul de interior elaborează proiecte pentru a transforma spațiile interioare. Scopul său este de a crea atmosfere și de a modifica zone specifice, fie că este vorba de locuințe, magazine sau organizații de afaceri.
Pe lângă proiectarea unor medii plăcute care țin cont de estetică, acest profesionist încearcă să configureze spații utilizabile. Cu alte cuvinte, el creează locuri adaptate, confortabile și funcționale, adaptând întotdeauna modificările la nevoile clientului și la bugetul fiecărui proiect.
Roluri ale designerului de interior
Funcțiile unui designer de interior sunt multe și variate. De asemenea, designerul de interior trebuie să țină cont de toate procesele care trebuie urmate pentru a realiza fiecare proiect de design; de la conceperea ideii până la finalizarea acesteia. Prin urmare, este esențial ca aceștia să aibă capacitatea de a crea și dezvolta toate etapele unui proiect. În general, cele trei sarcini principale ale sale sunt:
- Să facă propuneri pe baza briefingului clientului.
- Să conceapă dezvoltarea proiectului.
- Planificarea și supervizarea execuției acestuia.
Mai exact, elaborarea de propuneri, conceperea și implementarea proiectelor necesită funcții precum:
- Stabilirea contactului cu clientul pentru a afla de ce are nevoie, negocierea soluțiilor de proiectare și definirea comenzii.
- Studierea caracteristicilor stării actuale a amplasamentului care urmează să fie modificat: amplasare, situație, lumină naturală, elemente structurale ale spațiului, măsurători și toate aspectele legate de caracteristicile amplasamentului care urmează să fie intervenit.
- Formularea conceptelor și propunerilor de design: realizarea de schițe de idee, zonarea noii amenajări, schițe de mână, desene în perspectivă, panouri de senzație cu texturi și materiale care să sintetizeze ideea propunerii.
- Întocmiți dosarul proiectului executiv pe care se vor baza diferiții profesioniști care vor lucra la proiect.
- Documentarea și detalierea designului care urmează să fie dezvoltat: planuri la scară a distribuției, a construcției noi, a placării, a pardoselii, a instalațiilor, a iluminatului, a mobilierului, a detaliilor de construcție etc.
- Alegeți și recomandați materiale funcționale pentru fiecare spațiu.
- Reprezentarea spațiilor în trei dimensiuni prin intermediul unor randări, imagini 3D, modele sau alte resurse.
- Planificați, coordonați și dirijați lucrările proiectului.
- Organizarea calendarului pentru durata aproximativă a lucrărilor și a lucrărilor efectuate de fiecare sector.
- Selectarea echipamentelor interioare, a mobilierului și a decorațiunilor.
- Bugetarea costurilor proiectului.
- Negocierea și colaborarea cu antreprenorii și arhitecții în vederea inițierii construcției.
Care este diferența dintre designul interior și decorarea interioară?
Deși au anumite caracteristici comune cu cele ale decoratorului de interior, rolul designerului de interior nu este același. Cu toate acestea, deoarece ambii lucrează în spații interioare, există adesea confuzie cu privire la rolurile lor. Așadar, pentru cei interesați să se specializeze în această disciplină, este necesar să cunoască exact detaliile care fac diferența între cele două profesii.
Așa cum am menționat anterior, ambele discipline se completează reciproc, diferența este că, în lucrările de design interior, este implicat și designul structural. În timp ce, spre deosebire de un designer de interior, decoratorul intervine doar atunci când structura spațiului a fost deja definită. Cu alte cuvinte, acesta se ocupă de decorarea spațiului prin alegerea mobilierului, a elementelor decorative, a corpurilor de iluminat, a textilelor și a diferitelor accesorii, fără a modifica elementele structurale. Și, în plus față de toate acestea, este responsabil și de îmbunătățirea esteticii spațiilor interioare.
Cât câștigă un designer de interior?
Determinarea unui salariu exact nu este ușoară în această profesie. Fiecare loc de muncă va avea propriile particularități, în funcție de caracteristicile și amploarea proiectului. În ceea ce privește ceea ce poate câștiga un designer de interior se iau în calcul și factori precum pregătirea profesională, experiența, portofoliul de clienți etc. Pe de altă parte, va putea varia și dacă acesta este liber profesionist sau lucrează pe bază de contract într-o companie, pe bază de comision, part-time sau full-time. Cu toate acestea, în prezent, salariul mediu pentru un designer de interior este cuprins între 1.000 și 2.600 de euro.
Studiați designul interior și decorarea la Mare Nostrum Business School
Designul de interior și decorarea interioară înseamnă să ai cunoștințele necesare pentru a aborda orice proiect de design interior. În plus, este de asemenea necesar să ai o înțelegere de bază a principiilor designului interior, a originilor și evoluției acestuia.
Din acest motiv, Masterat în Design și Decorațiuni Interioare, poate fi cea mai bună opțiune pentru a vă specializa ca designer de interior. Prin această formare veți dobândi cunoștințele necesare pentru a realiza un proiect de design și decorare de interior. De asemenea, studiile noastre vă vor pregăti să înțelegeți amploarea profesiei, să vă consolidați abilitățile și, astfel, să puteți evolua în cel mai bun mod cu clientul, să îi înțelegeți nevoile și să proiectați corect un spațiu conform comenzii dumneavoastră.
De-a lungul acestei duble diplome, veți învăța principiile de bază ale designului și decorării interioare, precum și amplasarea elementelor în fiecare loc. De asemenea, veți învăța ce materiale decorative se folosesc și cum să implementezi un proiect de adaptare sau remodelare a unui spațiu.