Terapiile holistice tratează persoana în întregul ei, fără a se concentra doar asupra bolii sau afecțiunii. Acupunctura, mindfulness sau yoga sunt câteva dintre cele mai clare exemple, care au ca misiune promovarea puterii naturale de vindecare a organismului. Citește mai departe pentru a afla ce tipuri de terapii holistice există și la ce folosesc.
Înscrieți-vă acum la cursul de psihologie holistică de la Mare Nostrum Business School.
Cuprins
ToggleCe sunt terapiile holistice și la ce folosesc?
O terapie holistică este o formă de tratament care privește sănătatea individului în întregime. Altfel spus, ia în considerare legătura dintre corp, minte și spirit. De aceea, se concentrează pe găsirea cauzei profunde a afecțiunii, cercetând confluența factorilor săi multipli, mai degrabă decât pe simpla tratare a simptomatologiei.
Există mai multe probleme și afecțiuni care pot fi tratate și ameliorate cu ajutorul terapiilor holistice, cum ar fi tulburările de stare de bine, insomnia, stresul sau anumite dureri fizice. Este important de știut că terapiile holistice fac parte din medicina alternativă și, prin urmare, sunt metode complementare și compatibile cu tratamentele medicale farmacologice.
Așadar, ceea ce face un terapeut holistic este să meargă mai adânc în interiorul individului și să exploreze aspectele fizice și psihologice care îi accentuează disconfortul. Aceștia analizează toate acestea pentru a identifica sursa afecțiunii. De acolo, ei pot sugera tratamente sau activități, mentale și fizice, pentru a crea un echilibru între corp și minte.
Tipuri de terapii holistice
Mindfulness, yoga, aromaterapie, acupunctură… Există mai multe tipuri de terapii holistice al cărui scop este acela de a aprofunda individul prin utilizarea diferitelor tehnici. De la ele, se stimulează stima și conștiința de sine, înlăturând disconfortul și anxietatea care blochează și pun în pericol sănătatea individului.
Mindfulness
Mindfulness are ca scop concentrarea atenției asupra momentului prezent, astfel încât individul să se concentreze pe aici și acum. Acest exercițiu de conștientizare ajută la reducerea disconfortului și a problemelor de sănătate mintală, cum ar fi anxietatea, stresul sau starea de bine scăzută. De asemenea, favorizează somnul, activează atenția și stimulează memoria, printre alte beneficii.
Aromaterapie
O altă terapie holistică este aromoterapia, care folosește uleiuri esențiale extrase din plante pentru a induce armonia între individ și mediul înconjurător. Astfel, prin mirosul acestor uleiuri, se favorizează vindecarea naturală a corpului și a minții. Acest lucru este posibil prin activarea diverșilor receptori senzoriali distribuiți în tot corpul. Uleiurile de lămâie, mușețel, mentă sau salvie sunt utilizate în mod obișnuit în acest domeniu.
Yoga
Cu siguranță nu este prima dată când auziți că yoga ajută la echilibrarea corpului, a minții și a spiritului. De fapt, aceasta este esența yoga, fiind o disciplină care folosește diferite posturi în ritmul respirației, îmbunătățind flexibilitatea, crescând forța și promovând meditația în rândul celor care o practică.
Acupunctura
Acupunctura este o tehnică provenită din medicina tradițională chineză care stimulează diverse puncte din corp pentru a trata o mare varietate de afecțiuni. Unele studii au arătat efecte pozitive asupra durerii cronice, în special în zona gâtului, a spatelui și a genunchilor. Este, de asemenea, o terapie care este eficientă în reducerea durerilor de cap persistente, precum și în creșterea nivelului de endorfine din creier, ceea ce ajută la promovarea ușurării interne.
Dacă doriți să aflați mai multe despre acest subiect, puteți consulta oferta noastră de formare pentru a vă completa cunoștințele.
Masterat Expert în Psihologie Holistică – Diplomă Certificată de Către Notar European –