Datorită științei, am reușit să ne îmbunătățim calitatea vieții și să trăim mai mult timp. Ei bine, după cum probabil știi, știința este compusă din diferite ramuri, printre care se numără și biologia moleculară. Acest domeniu de studiu se ocupă cu cercetarea moleculelor care se află în unitatea de bază ce permite existența ființelor vii, adică celulele. Însă această disciplină merge mai departe, așadar, dacă te întrebi ce este biologia moleculară și care este importanța ei în prezent, te invităm să o descoperi în acest articol. Urmează-ne!
Înscrie-te la formarea în Biologie Moleculară și Citogenetică și fă un pas înainte în cariera ta științifică.
Cuprins
ToggleCe este biologia moleculară și la ce servește?
Așa cum am menționat, ființele vii sunt formate din celule, iar în interiorul acestora găsim molecule, fiecare având structuri, compoziții și funcții diferite. Pentru a înțelege complexitatea tuturor acestor procese, omul recurge la biologia moleculară, care reprezintă domeniul de studiu ce investighează exclusiv moleculele. Concret, biologia moleculară cercetează:
- Structura.
- Compoziția.
- Elementele care le compun.
- Funcțiile.
Prin urmare, biologia moleculară investighează și explică procesele pe care le realizează organismul ființelor vii din punct de vedere molecular. Studiază interacțiunile dintre molecule și modul în care acestea sunt legate de fenomenele care creează și dezvoltă viața.
De asemenea, în funcție de complexitatea și compoziția moleculelor, întâlnim diferite tipuri:
- Molecule organice mici. Sunt molecule complexe formate din zaharuri, acizi grași, aminoacizi și nucleotide.
- Macromolecule. Acestea apar prin unirea mai multor molecule organice mici, care formează lipide, polizaharide, fosfolipide, proteine și acizi nucleici (ADN și ARN).
- Compuși anorganici. Acești compuși sunt împărțiți în apă și săruri minerale electrolitice și reprezintă mediul în care au loc activitățile celulare.
Este important de menționat că biologia moleculară este strâns legată de biochimie, biologia celulară și genetică. Și, deși ființele vii sunt formate din multiple molecule diferite, biologia moleculară se concentrează de obicei pe gene și proteine.
Ce discipline include biologia moleculară?
Datorită progreselor tehnologice, au apărut diferite discipline în cadrul biologiei moleculare, cum ar fi:
- Terapia genică. Este un domeniu de studiu care experimentează cu înlocuirea, manipularea și completarea genelor care nu funcționează.
- Citogenetica. Studiază cromozomii și bolile asociate acestora.
- Testarea ADN-ului în cadrul criminalisticii.
- Genomica comparativă. Studiază genetica umană prin compararea genomurilor.
- Genomica funcțională. Studiază rolul pe care îl au genele și proteinele în procesele biochimice ale organismului.
- Genomica structurală. Folosind programe informatice, studiază structurile proteinelor.
- Genetica moleculară. Studiază macromoleculele.
- Farmacogenomica. Studiază interacțiunile dintre gene și medicamente.
- Proteomica. Studiază proteinele codificate de un genom.
- Toxicogenomica. Studiază interacțiunea genomurilor cu substanțele toxice.
Care este importanța biologiei moleculare?
Biologia moleculară se concentrează, în special, pe studiul genetic al ADN-ului și ARN-ului, deoarece din acestea apar caracteristicile fizice și metabolice ale ființelor vii. Datorită dezvoltării noilor tehnologii și diferitelor tehnici de cercetare, biologia moleculară a permis progrese semnificative în diferite domenii, în special în medicină și dezvoltare. Să vedem mai în detaliu:
Medicină
Datorită secvențierii genetice a ființei umane prin Proiectul Internațional al Genomului Uman (PGH), au fost dezvoltate cunoștințele și tehnicile necesare pentru a detecta boli. În plus, biologia moleculară a permis dezvoltarea unor tratamente din ce în ce mai eficiente și personalizate.
Dezvoltare
Biologia moleculară a permis și dezvoltarea ființei umane la nivel social. De exemplu, s-a descoperit cum să se valorifice solul pentru cultivarea eficientă sau dezvoltarea materialelor biodegradabile.
Cum se aplică biologia moleculară?
Așa cum am menționat, biologia moleculară are o aplicare largă, permițând dezvoltarea ființei umane. Să o analizăm mai în detaliu:
Terapia genică
Prin studiul ADN-ului și ARN-ului, au fost explicate boli care au origine în gene. Datorită acestui fapt, a apărut terapia genică, care constă în introducerea unui gen funcțional în celule pentru a corecta o defecțiune genetică. Astfel, se pot trata anumite boli și se poate împiedica expresia genelor dăunătoare. De asemenea, terapia genică este utilizată pentru a contracara bolile autoimune sau pentru a preveni replicarea virusurilor.
Clonarea genetică
Îți amintești de oaia Dolly? Ei bine, acel experiment a fost realizat prin clonarea genetică. Aceasta constă în introducerea unui gen într-un alt organism pentru ca acesta să se multiplice și să obțină mai multe organisme cu gene clonate.
Prin urmare, acest tip de experimente are ca scop obținerea mai multor copii ale unui gen pentru a-l studia și aplica în căutarea de tratamente sau pentru a obține mai multe informații despre genele dăunătoare.
Dezvoltarea vaccinurilor
Cu siguranță este una dintre aplicațiile cele mai cunoscute ale biologiei moleculare, deoarece prin această disciplină se pot fabrica vaccinuri. Pentru aceasta, se izolează anticorpi care luptă împotriva bacteriilor sau virusurilor și se multiplică pentru a combate bolile.
Agricultură
Așa cum am menționat, biologia moleculară se aplică pentru toate ființele vii. Astfel, în agricultură a permis modificarea genetică a plantelor pentru a fi mai rezistente și a putea fi produse eficient și la scară largă, evitându-se astfel utilizarea pesticidelor și îngrășămintelor.
Industria alimentară
În final, în industria alimentară, biologia moleculară a permis dezvoltarea îndulcitorilor, aromatizanților sau gelificanților prin intermediul tulpinilor microbiene îmbunătățite.